Krediter

Upptäck nyttiga tips och råd om krediter

Kredit inkasso - fakta och tips

Att ta kredit för att betala av en räkning som gått vidare till inkasso är sista utvägen – börja istället med att fråga inkassobolaget om möjligheterna till delbetalning.

En prick i kronofogdemyndighetens register kan medföra stora svårgiheter för dig som ska ansöka om kredit. Vissa kreditgivare kan se mellan fingrarna om du kan påvisa att pricken i registret beror på rent slarv från din sida – t.ex. en förkommen telefonräkning – men då krävs det att din privatekonomi i övrigt är god. Att bli beviljad kredit, trots påminnelse från inkasso, är dock inget hinder i teorin – men se till att betala inkassokravet inom utsatt tid, vanligtvis åtta dagar, såvida du vill undvika att ärendet går vidare till kronofogdemyndigheten.

Ta SMS-kredit för att lösa inkassokrav

Du som för tillfället saknar pengar för att betala ett inkassokrav, kan fundera på att ta ett mikrolån via SMS – detta under förutsättning att du vet att din privatekonomi kommer att ljusna inom 30 dagar (vanlig återbetalningstid för mikrokrediter). I så fall får du tillgång till pengarna inom en kvart, förutsatt att du klarar den automatiska kreditprövningen. En prick i kronofogdemyndighetens register kommer att belasta dig i flera år framöver. Således kan det vara värt att avhjälpa en kommande kontakt med kronofogden genom en SMS-kredit.

Ansök om delbetalning av inkasso

Du som fått ett inkassokrav kan – som alternativ till ett SMS-lån – ansöka om att delbetala den försenade räkningen. Möjligheterna till delbetalning varierar dock kraftigt mellan olika inkassobolag. Innan du tar ett SMS-lån – ring och fråga inkassobolaget om möjligheten till (helst räntefri) avbetalning.

Reklamlänkar