Krediter

Upptäck nyttiga tips och råd om krediter

Privat kredit - fakta och tips

Privatkrediter avser de krediter som beviljas utan säkerhet. Den som har möjlighet att lägga in en säkerhet på sitt lån bör emellertid göra det – i utbyte mot lägre ränta.

En privatkredit – eller ett privatlån – är en kreditform som beviljas till privatpersoner utan att man behöver ange säkerhet. Som låntagare är du fri att använda pengarna till vad som helst, så länge du sköter amorteringarna och inbetalaningarna av räntor. Eftersom privatkrediter saknar säkerhet, är räntan högre än hos krediter med säkerhet. Den som har möjlighet att borga för sin kredit med någon form av säkerhet bör göra det – istället för att ta ett lån utan säkerhet.

Privat kredit trots betalningsanmärkning

Den som har en eller flera betalningsanmärkningar – eller skulder hos kronofogden – kan få problem med att ta ett privatlån. Andra hinder för privatlån är otillräckliga årsinkomster. I samband med kreditprövningen görs en kontroll mot Skatteverkets inkomstuppgifter för det senaste taxeringsåret. Den som har andra inkomster att åberopa – t.ex. inkomster från tillfälliga jobb i utlandet – gör klokt i att redovisa dessa om man tror att de kan vara avgörande för möjligheten att bli beviljad kredit.

Ta privatkredit i utlandet

Den som har svårt att få privatkredit i Sverige, t.ex. på grund av en gammal betalningsanmärkning, kan enekelt folkbokföra sig i utlandet för att ansöka om lån. Att folkbokföra sig inom de nordiska länderna är lätt – särskilt om man har någon bekant att skriva in sig hos – och den svenska betalningsanmärkningen syns då inte i kreditgivarens register. Att ta ett lån i utlandet, och samtidigt åberopa inkomster i Sverige, är i regel inget problem – förutsatt att du har inkomster i Sverige.

Reklamlänkar